
(givetvis bommade jag här och fick skjuta upp bilköpet en vecka, som tur var så hade jag bra kontakt med en trevlig säljare som accepterade läget och höll bilen åt mig)


Nu när grunderna är avklarade är det dags att leta efter en bil man kan tänka sig att köpa. 2 bra hemsidor att leta på är http://www.pistonheads.com och http://www.autotrader.co.uk . Min favorit är pistonheads och både min och min mammas bil låg ute på annons där. En sak jag personligen märkt är att det inte är alla säljare som svarar på mejl, långt ifrån, så att få bra kontakt med säljaren är viktigt.
Längst ner på sidan står även vart bilen finns. Man kan med fördel leta efter bilar som ligger nära tillgängliga flygplatser, eller som har bra tågkommunikation med en tillgänglig flygplats. Givetvis följde jag inte mina egna råd här utan valde en bil i Haltwhistle, strax utanför Newcastle. Den närmaste flygplatsen som var tillgänglig via Ryanair låg i Glasgow, så det vart en 3 timmar lång tågresa med ett byte, men visst funkar det också.
När du sedan hittat drömbilen och pratat med säljaren är det dags att beställa biljetter. Jag har använt Ryanair, men det är ju bara att shoppa runt och se vad som passar bäst.
När du och säljaren är överens om en lämplig dag och biljetterna är bokade börjar det närma sig.
Väl framme går det till som vanligt, kolla igenom bilen så allt verkar stämma. Provkör. För mig var provkörningen lite pinsam, på högerstyrda bilar sitter blinkersspaken på höger sida av ratten och vindrutetorkarna på vänster sida, precis tvärt emot vänsterstyrda bilar alltså. En annan lite ovan sak med England är att de kör på vänster sida av vägen! David, som min säljare hette satt och gapskrattade medan jag torkade framrutan vid varje korsning och sicksackade förvirrat mellan filerna.



- Chassinummer
- Datumet då pengarna överlämnades
- Priset
- Adress till både köpare och säljare
- Underskrift av både köpare och säljare
När detta är klart är det bara att rulla hemåt. Eller bara och bara, den resan kommer ta ett tag och om du kör hela vägen nonstop kan jag intyga att det kommer tidpunkter där det känns riktigt jobbigt. Det är nu det är trevligt att ha en codriver. Det är riktigt skönt att kunna byta förare ibland och turas om att läsa kartan. Ni som har GPS med europakartor slipper ju det problemet antar jag. När jag åkte var det utskrifter från google maps som gällde, men det rekommenderas inte!
För att ta sig från England över till fastlandet rekommenderas de olika färjelinjerna starkt. Från Dover går många färjor över till frankrike, så det är därifrån jag åkt. (Brands Hatch ligger föresten väldigt nära Dover

OBS, Boka absolut inga färjor i förväg!!
Att göra det är dumt, tidsplanen kommer ändå inte hålla!
Köp biljetten på plats. Finns det inga kvar, vänta på nästa färja och ta en vilopaus. Ett hett tips för pengaspararen är att handla det obligatoriska godiset i nån av affärerna på land, för på båten är det inte billigt.
Föresten ... det här kan låta självklart, men i England åker dom vad jag vet på sommardäck, och i Sverige kan det hända att det snöar på vintern. Det kan då bli lite halt. Ett sätt att undvika det problemet kan vara att ta in bilen när det är lite varmare ute. det blir även skönare att sova i bilen då (när man absolut inte orkar köra längre)



Vi spolar fram lite nu, till dagen du vaknar hemma efter en lång välbehövlig natts sömn. Nu har du 7 dagar på dig att åka runt och stajla för kompisarna, köra jättefort förbi fartkameror och så. Efter 7 dagar gäller inte de utländska skyltarna längre och det är dags att lämna in papprena på ursprungskontroll hos transportstyrelsen (ursprungskontrollen kostade 500:- förra året) .
Till registreringsbesiktningen ska bilen vara i originalskick, så vänta gärna med att gå loss allt för mycket med modifierandet tills detta steg är avklarat. Efter registreringsbesiktningen skickas de svenska regplåtarna hem till dig. Det är en skön känsla när man ser plåtarna i brevlådan, för då är jobbet klart, bilen är inreggad och det är bara att planera inför årets banåkande.
(jag fixade ljusbilden innan registreringsbesiktningen genom att dra fast lyktinsatser från VW Golf mk2 från biltema med spikband lite halvsnyggt, men tror inte korrekt ljusbild ska vara ett krav förens vid den vanliga besiktningen)
Den japanska versionen av MX5 har dock en annan regskyltsplats bak än de vanliga europabilarna, och normalstora regskyltar får inte plats. Det är lätt hänt att besiktningsmannen inte kollar vilka skyltar som passar, så om du importerar en bil med plats för liten skylt bak kan det vara bra att påpeka det under registreringsbesiktningen. Annars går det att ansöka om liten skylt senare genom att skicka in bild som visar att en stor skylt inte passar och skriva ihop en liten förklaring. En vanlig besiktning krävs också.
En fördel med att köpa en japansk Eunos Roadster är att hastighetsmätare och trippmätare redan är i kilometer, UK-bilarna använder ju miles. Den konverteringen vet jag inte riktigt hur den går till eftersom jag slapp den, men omöjligt kan det inte vara.
Så ja, nu vill jag Pingen och alla andra fyller på med tips och erfarenheter!


disclaimer:
Om jag skrivigt något felaktigt skulle det vara najjs att fixa till det så ingen får problem pga mig med att importera:-)